"Urfalı Pideci," "Kastamonu Pide Salonu," "Karadeniz Pide Evi"... Zira, pidecilik denince akla gelen ilk şehirler. Genelde her pide salonu, ait olduğu şehrin hikayesini anlatır; acının, hamurun veya yöresel ürünlerinin hikayesini. Tokat’a gittiğinizde de, oradaki pidecilerin çoğu Urfalı veya Kastamonuludur. Bu ironi gerçek olduğu kadar bir o kadar komik olsa gerek. Fakat Çerkezköy'de ki pideci Tokatlı ve adı "Öz Tokatlılar Pide ve Çorba Salonu".
Kapıdan içeri girdiğinizde, beklediğiniz o tanıdık hava karşılar sizi. Pide fırınının tuğla duvarları, odun ateşinin hafif duman kokusu... Hepsi tanıdık. O an bir esnaf dükkanından çok, Tokat’taki bir fırının bahçesine, bir tanıdık evin mutfağına girmiş gibi hissedersiniz. Mesut Usta'yı ilk gördüğünüzde, yüzündeki o samimi ve içten gülümseme lezzetin ilk sinyallerini verir size.
Usta, Tokat’ın Kızıldere köyünden olduğunu söyledikten sonra "Çökelekler köyden geliyor," dedikten sonra çocukluğuma gittim ne de olsa Çökelüklü; çocukluğumuzun yiyeceğiydi... Eskiden annelerimizin veya anneannelerimizin evlerinde yer sofraları kurulurdu. Oklavalarla açılan hamurlar, içine maydanozun mis kokusunun karıştığı çökelek harcıyla buluşurdu. Sonra kenarları parmaklarla tek tek kapatılır, saçta pişen çökeleklinin kokusu tüm evi sarardı. Sıcak sıcak, üzerine sürülen tereyağının erimesini izler, parmaklarımızı yalarcasına yerdik. Tokatlılar, çökeleğin ne demek olduğunu iyi bilir. O tuzlu, hafif ekşimsi ve eşsiz aroması...
Fırının önündeki tezgahta duran malzemeler bile o kadar tanıdıktı ki. Kırmızı biberlerin, domateslerin ve maydanozun kokusu, sanki Tokat'ın Kaz Ovası'ndan... Mesut Usta, el çabukluğuyla pide hamurunu açması, pideyi fırına sürüşü, pidenin kabarıp kızarmaya başlaması sonrasında tadımlamasanız bile ortaya çıkan lezzeti gözlerinizde hissedebilirsiniz.
Bir diğer yöresel lezzet olan yoğurtmaç da denemeye değer. Yoğurtmaç, adını yoğurma ve katlama kelimesinden almakta. Hamur açıldıktan sonra iç malzeme sürülür ve hamur katlanır. Hafif ve doyurucu bir alternatif arayanlar için ideal.
Öz Tokatlılar Pide ve Çorba Salonu, Çerkezköy'ün ortasında, Tokat'tan bir esinti. Ve bu esintinin beni ne kadar mutlu ettiğini anlatmaya kelimeler yetmez.
Siz de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz? Yorum bölümümüz, fikir alışverişinde bulunabileceğiniz, sorular sorabileceğiniz ve farklı bakış açılarını keşfedebileceğiniz bir platform.
Yorumlarınız, içeriğimizi zenginleştirdiği gibi, diğer okuyucular için de değerli bir kaynak oluşturuyor. Katkılarınızla birlikte daha dinamik ve etkileşimli bir topluluk oluşturacağımıza inanıyorum.
Düşüncelerinizi duymak için sabırsızlanıyorum!