
Y(caps)az günlerini Yalova’da geçirenler için bir külah dondurmadan daha serin bir mutluluk düşünülemez sanırım. Seyyar tezgahlardan ya da bugünün havalı artizan* dondurmacılarından tadıyor olmak fark etmez; yeter ki bize verdiği çocukça keyif bozulmasın. Bu eşsiz keyfi en doğal haliyle sunan bir adres var: Kervan Dondurma.
Mahalle Dondurmacısı, çocukluk dönemlerimizi süsleyen en önemli mekanlardı. "Bir top, iki renk olur mu amca" şeklindeki pazarlıklarımız hala kulaklarımızda. Küçükten büyüğe sıralanmış külahlarda hayal ettiğimiz dondurmalar hala gözlerimizde. Dondurma kaşığının dondurma üzerinde dans eden hareketi, top şeklini alması ve külah üzerine diğer toplar ile buluşması ve ortaya çıkan mutluluk tarif edilmez, yaşanır. Sanırım bu anlattıklarım sayıları gittikçe azalan mahalle dondurmacılarında yaşanabilecek duygular...
Mahalle Dondurmacısı" geleneğini o günden bugüne sürdürmeye ve devam ettirmeye çalışan Kervan Dondurma; 1999 yılında kurulmuş. Süt ve doğal meyvelerden imal ettikleri taze dondurmaları gururla bir o kadar da tebessümle tıpkı çocukluğumuzda olduğu gibi sunuyorlar. Bol kaymaklıdan incirliye, farklı damak tatlarına keşfetmek mümkün. Özellikle bizim favorimiz limonlu, kavunlu.. Rengarenk meyveli dondurmalar ve tabii ki çikolata sosuna bandırılmış hali ile tadı bir harika.
Akşamüstleri, okul çıkışı, iş dönüşü, gece yarısı kısacası her an… Çocuk seslerinin ve tebessümlerinin birbirine karıştığı, komşuların bir araya gelip keyifli sohbetlere daldığı, herkesin kendini bir nevi evinde hissettiği bir yer burası. Dükkanın dışındaki renkli neon tabelası ve ışıklı dondurma figürü, uzaktan bile "buyurun, serinlemeye gelin" der gibi parlıyor.
Yaz aylarında Yalova'daysanız, bu lezzet durağına mutlaka uğramalısınız. Kervan Dondurma'da bir külah dondurma almak, sadece serinlemek değil, aynı zamanda çocukluğunuzdaki o saf mutluluğu yeniden yaşamak ve Yalova'nın sıcak mahalle kültürüne tanıklık etmek anlamına geliyor. Damaklarınız şenlenirken, ruhunuzun da serinlediğini hissedeceksiniz!
Tezgahın başında gördüğünüz güler yüzlü Naci Bey'e, Yalova'nın Kadıköy tarafındaki Kervan Dondurmacısını soruyoruz, Naci Bey'in eşine bakarak kısık sesle ama tebessümle "benim kayınpederin" diyor, bu lezzetin köklerinin ne kadar derinlere indiğini gösteriyor.
*Hiçbir katkı maddesi kullanmadan yapılan doğal dondurma.
Siz de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz? Yorum bölümümüz, fikir alışverişinde bulunabileceğiniz, sorular sorabileceğiniz ve farklı bakış açılarını keşfedebileceğiniz bir platform.
Yorumlarınız, içeriğimizi zenginleştirdiği gibi, diğer okuyucular için de değerli bir kaynak oluşturuyor. Katkılarınızla birlikte daha dinamik ve etkileşimli bir topluluk oluşturacağımıza inanıyorum.
Düşüncelerinizi duymak için sabırsızlanıyorum!